Razgovarali smo s našom omiljenom fotografkinjom vjenčanja

Intervju Marija LaćaVjenčane fotografije su karta za povratak u jedan od najljepših dana u životu. Zato treba oprezno donijeti odluku kome pružiti povjerenje da će uhvatiti emocije i stvoriti knjigu uspomena. Sigurno se pitate kako odabrati vjenčanog fotografa? Ne postoji definicija savršenog fotografa, ali postoji savršen fotograf za svaku mladenku. Bitno je odabrati stil vjenčane fotografije koji vam se sviđa (umjetnički, dokumentarni…) i krenuti u potragu za fotografom koji u svome portfoliju već ima fotografije koje odišu željenim stilom. Kontaktirajte fotografa na vrijeme jer nije rijetkost da su bukirani i cijelu godinu unaprijed.

Mi smo pronašli svoju omiljenu fotografkinju, a kada pogledate njezin rad sigurno će postati i vaša!

 

Iza većine slika s Cvit Happens Instagram profila krije se talentirana Šibenčanka Marija Laća koja sa svojim prepoznatljivim stilom osvaja simpatije mnogih. Iako više voli biti iza objektiva, danas smo je nagovorili da stane u prvi plan i ispriča nam kako je to biti fotograf vjenčanja.

Koliko dugo se baviš fotografijom?

Fotografijom sam se počela baviti početkom srednje škole, a prije nekoliko godina shvatila sam da je ljubav prema istoj prerasla u nešto više od hobija. Počela sam više ulagati u opremu i stalno učiti, gledati YouTube tutorijale i eksperimentirati na raznim projektima. Velika podrška bili su moji najbliži koji bi često i sami stali pred objektiv i podupirali svakodnevno škljocanje fotoaparata u svim prilikama. Od putovanja, do običnih kava s prijateljicama – sve je bilo dokumentirano.

Sada završavam studij Matematike i informatike na PMF-u u Zagrebu, ali planiram se baviti isključivo fotografijom. Iako je na neki način zabavno balansirati vrijeme između studentskih obaveza i velikog broja poslovnih sastanaka i snimanja, priželjkujem trenutak kada ću se potpuno moći posvetiti fotografiji.

Intervju Marija Laća

Kako se pripremaš na dan vjenčanja i kako izgleda jedno vjenčanje iz tvoje perspektive?

Prije svakog snimanja pobrinem se da je sva oprema ispravna, baterije pune, a memorijske kartice prazne. Proučavam raspored vjenčanja i lokacije, a nekada čak pregledavam galerije prijašnjih vjenčanja kako bi se dodatno inspirirala. Na vjenčanju lovim sve – od presretnih mladenaca i suza radosnica, do druženja gostiju i djece koja bezbrižno trčkaraju kroz gužvu. Ukratko, dokumentiram sve što se događa oko mene, bez previše nametanja i koordiniranja gostiju. Važno mi je fotografirati što više jer želim da se mladenci, gledajući fotografije, osjećaju baš kao na dan vjenčanja. Kako sam inače jako nestrpljiva, a vjerujem da su i mladenci, kada dođem doma odmah pregledam materijale i mladencima dan nakon vjenčanja dostavim nekoliko fotografija.

Često putuješ zbog posla, koje bi mjesto izdvojila kao najdraže dosad?

Svako mjesto posebno je na svoj način, ali svakako bi izdvojila Toscanu kao najljepšu lokaciju do sada. Iako volim putovati i fotografirati na mjestima gdje nikada prije nisam bila, poseban osjećaj je fotografirati vjenčanje u gradu gdje sam odrasla – u Šibeniku.

Styled shoot ili stvarna vjenčanja?

Stvarna vjenčanja! Tijekom fotografiranja stiliziranih vjenčanja imam potpunu kontrolu i svaki detalj je na svom mjestu, što je super, ali ipak najviše volim spontane fotografije. Sretna sam kada ulovim one najljepše trenutke pune emocija koje jednostavno nitko ne može odglumiti.

Mladenci su često ukočeni ispred objektiva, imaš li neki trik kako ih opustiti?

Prije svega, smatram da je jako važno upoznati klijente prije samog fotografiranja kako bi ostvarili osobni kontakt i kako bi stekli povjerenje u mene. Većina mladenca smatra da nisu fotogenični i jednostavno nisu navikli na bilo kakvo poziranje pred objektivom. Zajedno stvaramo uspomene i te fotografije će pričati priču o njima i njihovoj ljubavi, zato želim da se osjećaju ugodno. Mladenci su osjetno opušteniji ako odradimo i zaručničko fotografiranje, jer bolje upoznaju moj način rada i dobiju ideju kako će fotografiranje izgledati i na sam dan vjenčanja. Tijekom fotografiranja trudim se stalno pričati s mladencima, šaliti se i predlagati neke prirodne poze i najbitnije – često im pokazivati fotografije na fotoaparatu. Tako se opuste jer shvate da ne izgledaju loše ili namješteno, već da lovim one trenutke između „poziranja“ – trenutak prije poljupca ili osmijeh nakon zagrljaja.

Što je važnije, dobra oprema ili obrada fotografije?

Jedno ne može bez drugoga, ali kada bi morala odabrati – definitivno obrada fotografije. Stalno ulažem u opremu jer zaista mislim da je bitno raditi s kvalitetnim objektivima i fotoaparatom, ali u isto vrijeme stalno razvijam i svoj način obrade, isprobavam razne filtere i kreiram svoje. Nakon cjelodnevnog vjenčanja slijedi obrada velike količine fotografija, a kako se trudim da koloritet i stil obrade budu isti na svim fotografijama, važno je da znam „popraviti“ lošu rasvjetu u obradi, istaknuti detalje, uskladiti boje ili jednostavno poboljšati fotografiju koliko god je moguće.

Kako bi opisala svoju estetiku?

U svijetu obrade fotografije stalno se javljaju novi trendovi, ali oni su upravo to – prolazni trendovi. Pretjerano narančasta koža, siva priroda ili jako saturirane boje ne dolaze u obzir. Želim da moje fotografije i za 10 ili 30 godina budu lijepe promatraču, a i meni samoj. Iz dana u dan sve više vjerujem da manje zaista je više, a većina trendova predstavlja upravo suprotno. Važno mi je da koža uvijek izgleda prirodno i da ne pretjerujem s filterima i mijenjanjem boja. Trudim se da moje fotografije imaju blagi filmski look, da izgledaju bajkovito, prozračno i nježno.

Blic pitanja

Gdje želiš fotografirati vjenčanje u Hrvatskoj, a nisi do sada?

Dubrovnik

A vani?

Španjolska i Island

Canon ili Nikon?

Canon

Velika ili intimna vjenčanja?

Intimna

Prirodno svjetlo ili umjetna rasvjeta?

Prirodno svjetlo

Omiljeni stil dekoracije vjenčanja?

Rustikalni s puno zelenila 😀

Suradnja s wedding planerima ili solo?

Oboje!

Želiš vidjeti još romantičnih vjenčanih fotografija? KLIKNI I INSPIRIRAJ SE

Zanima te kako Marija obrađuje fotke, behind the scenes ili kako dobiti besplatni wallpaper? KLIKNI I ISTRAŽI

Spreman si bukirati? Držimo fige da je datum slobodan 🤞

Share?
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on tumblr
Tumblr
Share on whatsapp
WhatsApp